Πρόγραμμα Erasmus

 

To Τμήμα ΣΑΕΤ έχει αναπτύξει πολλές συνεργασίες με αντίστοιχα τμήματα σε Ευρωπαϊκές χώρες και ενθαρρύνει τους φοιτητές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus προκειμένου να διευρύνουν τους μαθησιακούς τους ορίζοντες, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και φοιτητές από άλλες χώρες και να εξελίξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. 

Το πρόγραμμα ERASMUS+ υλοποιείται στις εξής χώρες :

• Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ): Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φινλανδία, Σουηδία.

• Χώρες του προγράμματος που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ: Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Σερβία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο (με κονδύλια από τις προσκλήσεις του 2019 και του 2020, μέχρι να ολοκληρωθούν τα σχέδια ή μέχρι να εξαντληθούν τα κονδύλια).

• Χώρες Εταίρους (τρίτες χώρες πλην των αναφερόμενων παραπάνω).

 

Οι φοιτητές μας μπορούν να αιτηθούν την μετακίνηση τους για σπουδές σε Τμήματα του εξωτερικού εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα Erasmus+ και την εκάστοτε προκήρυξη και πρόσκληση αιτήσεων που δημοσιεύεται και κοινοποιείται προς όλους τους φοιτητές.

Αξιολόγηση εξερχόμενων φοιτητών

Η αξιολόγηση των αιτημάτων των φοιτητών πραγματοποιείται από τον Τμηματικό Συντονιστή και την Επιτροπή Εράσμους του Τμήματος μέ βάση τα κριτήρια που έχουν οριστεί από τη Συνέλευση Τμήματος (σε ισχύ από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025. 

Κριτήριο Α: ο Μέσος Όρος των περασμένων μαθημάτων του φοιτητή δια το εξάμηνό του, με βαρύτητα 70%

και

Κριτήριο Β: ο Μέσος Όρος της βαθμολογίας των μαθημάτων του φοιτητή, με βαρύτητα 30%.

 

Αν ενδιαφέρεστε να μετακινηθείτε στο εξωτερικό για σπουδές ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://erasmus.uniwa.gr προκειμένου να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα Erasmus+, και ειδικά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν, κατά, και μετά την μετακίνηση σας. Για θέματα που αφορούν την διαδικασία και τα δικαιολογητικά της αίτησης συμβουλευτείτε το Γραφείο Erasmus. 
 2. Στη συνέχεια θα πρέπει να μελετήσετε τη λίστα των Ιδρυμάτων με τα οποία συνεργάζεται το Τμήμα μας και το πρόγραμμα σπουδών των Ιδρυμάτων που σας ενδιαφέρουν. Η λίστα των συνεργαζόμενων Τμημάτων βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://erasmus.uniwa.gr/wp-content/uploads/sites/159/2023/07/SCHOOL-OF-APPLIED-ARTS-AND-CULTURE.pdf
 3. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Ιδρυμάτων που σας ενδιαφέρουν και δείτε το πρόγραμμα σπουδών και τα περιγράμματα των μαθημάτων που θα θέλατε να παρακολουθήσετε. Σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και το περιεχόμενο των μαθημάτων επικοινωνήστε με τον Τμηματικό Συντονιστή του Τμήματος Υποδοχής. Τα στοιχεία επαφής των συντονιστών βρίσκονται στη λίστα των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων. 
 4. Αφού μελετήσετε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα μας και τις ιστοσελίδες των Πανεπιστημίων Υποδοχής που σας ενδιαφέρουν, για θέματα που αφορούν το ακαδημαϊκό περιεχόμενο των σπουδών σας, (όπως η επιλογή Ιδρύματος ή και συγκεκριμένων μαθημάτων εφόσον έχετε επιλέξει το Ίδρυμα) επικοινωνήστε με την Τμηματική Συντονίστρια του δικού μας Τμήματος: Στεφανία Χλουβεράκη, schlouve@uniwa.gr. 
 5. Μετά την κατάθεση του αιτήματος σας και εφόσον αυτό εγκριθεί, συμβουλευτείτε αρχικά το Γραφείο Erasmus για να ενημερωθείτε για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Learning Agreement, και στη συνέχεια την Τμηματική Συντονίστρια για πληροφορίες και συμβουλές που αφορούν το περιεχόμενο των σπουδών σας. 
 6. Προκειμένου να μπορέσετε να αντιστοιχήσετε τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε στο εξωτερικό με κάποια από τα δικά μας μαθήματα, θα πρέπει να στείλετε το περίγραμμα του κάθε μαθήματος που έχετε επιλέξει να παρακολουθήσετε στο εξωτερικό, στον υπεύθυνο καθηγητή του αντίστοιχου μαθήματος στο δικό μας Τμήμα, και να ζητήσετε την σύμφωνη γνώμη του για την αντιστοίχιση. Η επικοινωνία αυτή θα πρέπει να κοινοποιείται και στην Υπεύθυνη  Συντονίστρια των εξερχόμενων φοιτητών, κ Κατερίνα Μαλέα: kmalea@uniwa.gr
 7. Τα μαθήματα που θα επιλέξετε θα πρέπει να αντιστοιχούν σε 30 ECTS, δηλαδή το σύνολο των πιστωτικών μονάδων του κάθε εξαμήνου σπουδών. Όμως δεν χρειάζεται να αντιστοιχίσετε όλα τα μαθήματα που αντιστοιχούν στα 30 ECTS. Χρειάζεται να αντιστοιχίσετε 1 τουλάχιστον μάθημα
 8. Τα μαθήματα που δεν αντιστοιχίζονται καταγράφονται ως επιπλέον μαθήματα στο παράρτημα πτυχίου. 
 9. Τα απαραίτητα βήματα και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος Erasmus στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://erasmus.uniwa.gr/klassiki-kinitikotita/foitites/faseis-kinitikotitas/

Αν ενδιαφέρεστε να μετακινηθείτε στο εξωτερικό για Πρακτική:

Οι προϋποθέσεις για την εκπόνηση Πρακτικής Άσκησης (ΠΑ) μέσω Erasmus στο εξωτερικό για τους φοιτητές του Τμήματος ΣΑΕΤ, είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για την ΠΑ σε Ελληνικούς Φορείς: 1) Δικαίωμα συμμετοχής στην ΠΑ έχουν οι φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει χρονικά το 7ο εξάμηνο και βρίσκονται στο εξάμηνο που δίδεται η Πρακτική Άσκηση (8ο εξάμηνο) ή σε μεγαλύτερο εξάμηνο των σπουδών τους.  2) Προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα ΠΑ αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση τουλάχιστον των 2/3 του συνόλου των μαθημάτων καθώς και η ολοκλήρωση (Θεωρίας και Εργαστηρίου) των μαθήματα εξειδίκευσης του Τμήματος με περιθώριο να υπολείπονται  μέχρι δύο εξ αυτών.

Οι προκηρύξεις ανακοινώνονται ως εξής: 

 • Κάθε Οκτώβριο, αν ενδιαφέρεσαι να μετακινηθείς κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου
 • Κάθε Απρίλιο, αν ενδιαφέρεσαι να μετακινηθείς κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου

 

 1. Οι αντίστοιχες πληροφορίες για την εκπόνηση Πρακτικής Άσκησης (Internship) είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://erasmus.uniwa.gr/omilos-praktikis-askisis/vasikes-plirofories/
 2. Θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον φορέα/είς όπου θέλετε να εκπονήσετε την Πρακτική,  να εξασφαλίσετε ότι γίνεστε δεκτοί και να λάβετε μια επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance) από τον Φορέα. Ο Φορέας πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια του οδηγού πρακτικής άσκησης και είναι απαραίτητο η πρακτική άσκηση να έχει άμεση σχέση με τo αντικείμενο των σπουδών σας. Το εργασιακό πλαίσιο στο οποίο θα ενταχθείτε να είναι σαφές από την αρχή, και να εξασφαλίζονται διεθνώς αποδεκτές συνθήκες εργασίας.
 3. Μελετήσετε προσεκτικά τις οδηγίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος προκειμένου να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα Erasmus+, και ειδικά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν, κατά, και μετά την μετακίνηση σας: https://erasmus.uniwa.gr/omilos-praktikis-askisis/aparaitita-eggrafa/.
 4. Για θέματα που αφορούν την διαδικασία και τα δικαιολογητικά της αίτησης συμβουλευτείτε το Γραφείο Erasmus. 
 5. Για θέματα που αφορούν στο εκπαιδευτικό μέρος της Πρακτικής Άσκησης, συμβουλευτείτε τον κ. Αλέξη Στεφανή (astefanis@uniwa.gr), Υπεύθυνο Πρακτικής Άσκησης για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους φοιτητές (Incoming & Outgoing Students).

Παρακαλούνται οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν για σπουδές ή για πρακτική να μελετήσουν προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος Erasmus και του Τμήματος μας, πριν επικοινωνήσουν είτε με το γραφείο Erasmus, είτε με τον Τμηματικό Συντονιστή, ώστε η επικοινωνία να είναι επικοδομητική και αποδοτική. Τόσο το διοικητικό όσο και το ακαδημαικό προσωπικό του πανεπιστημίου είναι επιφορτισμένο με μεγάλο φόρτο εργασίας και επομένως θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά όλες τις αναρτημένες πληροφορίες ώστε να αποφεύγονται ερωτήματα για τα οποία οι απαντήσεις είναι ήδη διαθέσιμες εκεί. 

Υπεύθυνοι Καθηγητές για το πρόγραμμα Erasmus

Σύμφωνα με Απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, με αρ. 16/25-04-2024 καθορίστηκαν οι ακόλουθοι υπεύθυνοι καθηγητές, για το κάθε είδος μετακίνησης:

Υπεύθυνη για τους εισερχόμενους φοιτητές (Incoming Students), η Τμηματική Συντονίστρια κα ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΧΛΟΥΒΕΡΑΚΗ, Επίκουρη Καθηγήτρια (schlouve@uniwa.gr).

Υπεύθυνη για τους εξερχόμενους φοιτητές (Outgoing Students) την Αναπληρώτρια Τμηματική Συντονίστρια κα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΛΕΑ, Λέκτορας Εφαρμογών (kmalea@uniwa.gr).

Υπεύθυνος Πρακτικής Άσκησης για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους φοιτητές (Incoming & Outgoing Students), καθώς και για το εισερχόμενο προσωπικό (Incoming Staff) τον Αναπληρωτή Τμηματικό Συντονιστή κο ΝΙΚΟΛΑΟ-ΑΛΕΞΙΟ ΣΤΕΦΑΝΗ, Επίκουρο Καθηγητή (astefanis@uniwa.gr).