Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης 2021  

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης 2021  

4 Οκτωβρίου 2021 - 10 Οκτωβρίου 2021

Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης 2021  

Το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης 2021». Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations–ECCO) που στοχεύει να προβάλει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της συντήρησης στη διαφύλαξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Ελλάδα ο θεσμός αυτός υποστηρίζεται από φορείς που σχετίζονται με την συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας, όπως είναι η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Το 2021 οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν έχουν διάρκεια από τις 4 -10 Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης κάθε φορά συμμετέχει σε αυτές.  

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι: 

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021: Παρουσίαση ενός φορέα συντήρησης  

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021: Αφιέρωμα σε έναν συντηρητή: αυτοί που διαμόρφωσαν τη συντήρηση στην Ελλάδα 

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021: Παρουσίαση καλών πρακτικών σε κινητά μνημεία και αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς  

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021: Παρουσίαση καλών πρακτικών σε ιστάμενα μνημεία και διακοσμητικά στοιχεία  

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021: Πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο: προστασία από την κλιματική αλλαγή 

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021: Διεπιστημονικότητα στη συντήρηση: συνεργασίες, δικτύωση και αειφορία 

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021: Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 

Το τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης φέτος συμμετέχει στην εκδήλωση   

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021, όπου παρουσιάζεται “Η φυσιογνωμία του τμήματος” και  

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, με την ομιλία του κ. Βασίλη Βαθρακογιάννη με τίτλο: “Προστασία αρχαιολογικών χώρων από φυσικές καταστροφές

Περίληψη παρουσίασης 

Οι δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και ο πρόσφατος σεισμός στην Κρήτη, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει 4 άξονες στην προληπτική στρατηγική, Διάγνωση – Εποπτεία – Πρόληψη –Θεραπεία και ουσιαστικά υποδεικνύει το ενδιαφέρον της πολιτείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών επιπτώσεων από καταστροφές. Ο εντοπισμός του κινδύνου, ταυτίζεται με την συλλογή των στατιστικών στοιχείων για τη διαπίστωση της επικινδυνότητας, ταυτίζεται με τις τρωτότητες αλλά και με αυτά που θέλουμε κάθε φορά να προστατέψουμε. Κάθε περιοχή υποδεικνύει διαφορικό κίνδυνο που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Ο εντοπισμός της διαφορετικής τρωτότητας, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του σχεδιασμού, την χρήση νέων τεχνολογιών, την αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων, την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν αρχικά εικονικά και μετά στο πεδίο, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν για να μετριάσουμε την διακινδύνευση των εργαζομένων, των επισκεπτών αλλά και των εκθεμάτων κάθε αρχαιολογικού χώρου.  

 

Λεπτομέρειες

Αρχή:
4 Οκτωβρίου 2021
Τέλος:
10 Οκτωβρίου 2021
Κατηγορία Εκδήλωση: